Prijava

Dobrodošli. Vnesite svoje podatke za prijavo.

Registracija novega uporabnika

Vnesite vaše podatke v spodnji obrazec.
Vsaj 5 znakov.

Pozabljeno geslo

Ste pozabili geslo? Nič hudega, poslali vam bomo novega.

Proteinska piramida

Predstavljamo vam zahtevni 3D tisk proteinskega origamija z naravnim premerom 1nm v treh oblikah - tetraedron, štiristranska piramida in trikotna prizma. Spodaj se nahaja prevod strokovnega opisa ter avtorji.

Polipeptidi in polinukleotidi so naravni biopolimeri, ki se lahko sami sestavijo v kompleksne terciarne strukture. Opisujemo sistem nanostrukturanega DNA, ki je analogen in zasnovan z beljakovinskim tuljavastim zvitkom (CC). Te služijo kot gradniki za modularno zasnovo poliestrskih kletk, ki učinkovito sami sestavljajo »in vitro in vivo«. Izdelali smo in označili >20 enojno-verižnih proteinskih kletk v treh oblikah - tetraedron, štiristranska piramida in trikotna prizma - z največjim predmetom vsebuje > 700 aminokislinskih ostankov in s premerom 11 nm. Njihova stabilnost in kinetika sta bila podobna kot pri naravnih beljakovinah. Z raziskavami razpršene rentgenske X-ray raztopine (SAXS), elektronska mikroskopije (EM) in biofizikalno analizo smo potrdili dogovor o izraženih strukturah z vzorci. Dokazali smo tudi samoorganizacijo tetraedrske strukture pri bakterijah, celicah sesalcev in miših brez dokazov vnetja. Na voljo je tudi polavtomatizirana računalniška platforma in orodjarna modulov CC, ki omogočajo oblikovanje kletk v poliamidni obliki.

Avtorji: 

Ajasja Ljubetič, Fabio Lapenta, Helena Gradišar, Igor Drobnak, Jana Aupič, Žiga Strmšek, Duško Lainšček, Iva Hafner-Bratkovič, Andreja Majerle, Nuša Krivec, Mojca Benčina, Tomaž Pisanski, Tanja Ćirković Veličković, Adam Round, José María Carazo, Roberto Melero & Roman JeralaNazaj na seznam novic.

Smo pooblaščeni zastopniki

Image Alternative text
Izdelava prototipov, modelov in maket
Podrobnosti
Image Alternative text
3D tisk
Podrobnosti
Image Alternative text
3D skeniranje
Podrobnosti
Image Alternative text
REE - povratno inženirstvo
Podrobnosti